Najlepsza kawa do firmy i do naszego domu – po czym uda się nam ją poznać?

Na ogół nie oceniamy kawy używając bardzo wyszukanych słów, gdyż najczęściej jest od dla nas po prostu smaczna lub też nie. Nawet tego typu stwierdzenia nie są wynikiem żadnego przypadku, gdyż wszystko to warunkują pewne specjalistyczne wartości, które profesjonalnie są w stanie zdefiniować osoby, na co dzień zajmujące się oceną jakości kaw. Istotna jest zatem cielistość, wyważenie, kwasowość oraz konsystencja, a ma to duże przełożenie na sam smak i aromat kawy. Na pewno nie zaszkodzi dowiedzieć się, co w największej mierze oddziałuje na wymienione parametry.

Świeże palenie kawy kluczem do wyjątkowego smaku

Tak naprawdę to nie gatunek ma największe znaczenie. Dobra kawa do firmy, która będzie jednocześnie aromatyczna i wyjątkowa w smaku to tak, która jest świeżo wypalana. Najczęściej porównuje się wypalanie kawy do pieczenia chleba. Oczywiście zdajmy sobie sprawę tego, że to ten świeżo upieczony chleb prosto z piekarni smakuje o wiele lepiej, od tego kilkudniowego. Chociaż na pewno wciąż da się go zjeść, natomiast jego smak i struktura nie jest już tak wyjątkowa.

Dokładnie tak samo jest w przypadku kawy. Mając okazję otrzymać kawę bezpośrednio z palarni, która była niedawno wypalana, ta na pewno będzie o wiele smaczniejsza i lepsza pod każdym względem od tej, której palenie miało miejsce miesiące temu. Warto o tym pamiętać, kiedy stoimy przed wyborem kawy do biura.

Zakup kawy bezpośrednio od palarni wcale nie jest niczym kosztownym, ani też problematycznym. Spotkamy się z niemal identycznymi cenami, jakie widnieją w marketach. Tego typu oferty przedstawi nam sporo sklepów internetowych.

Podczas kupna kawy od palarni, mamy pewność tego co otrzymujemy w opakowaniu. Palarnia zaoferuje nam wiele gatunków i odmian kaw, pochodzących z różnych plantacji. Jest to o tyle istotne, ponieważ charakteryzują się one innym smakiem i na pewno będziemy w stanie je odróżnić. Zyskamy także możliwość wyboru jednego z czterech stopni wypalenia kawy, a to ma spore przełożenie na uzyskiwany smak. Takie produkty bez wątpienia zdominowałyby każdy ranking kawy ziarnistej.

Pochodzenie kawy jest bardzo istotne…

Uprawy kawowca mają miejsce głównie w tzw. pasie kawowy, a dokładnie na obszarze ograniczonym przez zwrotnik koziorożca i raka. Należy być świadomym, że na każdym kontynencie uzyskuje się nieco inny smak kawy, co nawet widać po pewnych różnicach w wyglądzie samych ziaren. Wpływają na to odmienne metody upraw kawowca, gleby na której rosną, a także sposoby, jakimi przetwarzane są ziarna.

Te kawy, które dostępne są w masowej sprzedaży, w głównej mierze pochodzą z przemysłowych plantacji. Z uwagi na to uprawa oraz proces przetwarzania owoców kawowca posiada skalę przemysłową. Co za tym idzie, prawie wszystkie kawy na rynku smakowym będą miały niemal identyczny smak. Zupełnie odmiennie prezentuje się to w przypadku ziaren podchodzących z małych plantacji. Tam owoce kawowca plantatorzy zbierają ręcznie, suszą na słońcu, po czym selekcjonują jeszcze na terenie plantacji. W związku z tym, będą one o wiele lepszej jakości od tych uzyskiwanych na przemysłowych plantacjach.

Najwyższej jakości ziarna otrzymuje się na plantacjach i regionów kawowych, gdzie uprawą zajmuje się cała rodzina. Ziarna te zawsze trafiają do najlepszych palarni, a w związku z ich świeżym wypalaniem, uzyskuje się najlepszy smak i aromat, który wręcz deklasuje ten uzyskiwany z kawy ze sprzedaży masowej. Oznacza to, że właśnie takie ziarna powinny być wybierane do naszych domowych i biurowych dystrybutorów kawy.